Outplacement

Bij outplacement is het doel vooraf helder: Je baan bij je huidige werkgever eindigt. Het initiatief hiervoor ligt normaal gesproken echter niet bij jou, maar bij je huidige werkgever. De reden kan bijvoorbeeld een reorganisatie of disfunctioneren zijn. Wanneer je op deze manier je baan verliest kan dit een enorme impact hebben, zeker omdat er voor jou wordt gekozen in plaats van dat je deze keuze zelf maakt. Het doel van het outplacementtraject is het vinden van een nieuwe functie of werkomgeving.

Tijdens het begeleidingstraject zal ik eerst de tijd nemen om met je stil te staan bij de verwerking van het ontslag. Zonder hier bij stil te staan is er namelijk geen ruimte om vooruit te kunnen kijken en gemotiveerd te zijn voor het ontdekken van een nieuwe toekomst.

Om zicht te krijgen op een passende nieuwe functie of werkomgeving is het essentieel je waardes, kwaliteiten, drijfveren, wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Wanneer je hier goed zicht op hebt brengt dit je namelijk weer in staat om bewuste eigen keuzes te maken. We gaan deze punten (her)ontdekken door middel van coachingsgesprekken, aangevuld met de inzet van verschillende instrumenten (oefeningen, opdrachten, modellen, vragenlijsten en eventueel de inzet van (psychologische) testen). Een eventuele behoefte aan (bij-)scholing kan hierbij vastgesteld worden.

Wanneer we de onderdelen ‘Wie ben ik’, ‘Wat wil ik’ en ‘Wat kan ik’ goed inzichtelijk hebben, bekijken we wat er nodig is om te komen tot die nieuwe baan of werkomgeving. Mogelijk is er behoefte aan sollicitatietraining (opstellen van je Curriculum Vitae, het schrijven van een motivatiebrief, het voeren van een netwerk- of sollicitatiegesprek, het solliciteren via Social media etc.) of het gericht mee zoeken naar passende vacatures. Ik bied geen standaard traject, maar kijk, samen met de medewerker, wat er nodig is voor het gewenste resultaat.

Mijn doel is ervoor te zorgen dat jij de reorganisatie gaat zien als een nieuwe kans. Al heb je dan niet het initiatief genomen voor het einde, laten we er samen voor zorgen dat je wel weer de regie kunt nemen over het nieuwe begin!

“If you don’t build your dreams, someone will hire you to build theirs.”